Jak przygotować kaszę jaglaną ?
Dopiero niedawno zaczęłam się przepraszać z kaszami.
Na pierwszy odstrzał poszła dzisiaj kasza jaglana, ponieważ dużo posiłków przygotowuję właśnie z niej (już niedługo pojawią się na blogu moje pudełkowe śniadania do pracy właśnie między innymi z kaszą jaglaną)
Ja osobiście jestem jej wielką fanką. Smakuje zarówno w formie słodkiej jak i wytrawnej. Można z niej łatwo przyrządzić ciasto, ciasteczka, kuleczki a'la Raffaello, czy po prostu obiad jako potrawka czy dodatek do mięska zamiast ziemniaków.
W tym przypadku ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia co możemy z niej przyrządzić :)
Więc jak to jest z tą kaszą ? Sprawa bardzo prosta, otóż...
Odmierzamy sobie np. szklankę kaszy.
Przesypujemy ją do sitka.
Przelewamy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem i tak kilka razy.
Wykonując tą czynność będziecie czuć specyficzny zapach, tak ma być :)
Następnie wsypujemy naszą kaszę do garnka. Na szklankę kaszy jaglanej wlewamy około 2 szklanki wody.
Gotujemy w osolonej wodzie na takim średnim ogniu, dopóki kasza nie wchłonie całej wody.
Powodzenia !
Etykiety: kasza jaglana, tricki
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna