Francuskie gniazdka
Miały być sakiewki, a wyszły gniazdka. W końcu sama nazwa bloga wskazuje, że JUSTA PRÓBUJE GOTOWAĆ, a w tym wypadku PIEC ;)
Sakiewki mi się otworzyły, ponieważ nałożyłam za dużo farszu. Wyszły. Nie spodziewałam się, że będą aż tak niezłe. Polecam mój sposób jak najbardziej !
Gniazdka sprawdzą się jako przekąska na większą imprezę.
U nas wprawdzie jej nie było, po prostu chciałam zrobić coś fajnego do zjedzenia :)
Wyszły smaczne i baaardzo sycące. Na następny dzień zostało mi jeszcze 5 sztuk na obiad i w zupełności mi to wystarczyło.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 dag sera żółtego w kostce
5-6 sztuk pieczarek
1-2 sztuk pomidorów
1/2 piersi z kurczaka
1 cebula
przyprawa do kurczaka u mnie moja ulubiona bez konserwantów :)
1 jajko
Sos
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól pieprz
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, prostokąty. Jeśli chcecie faktycznie chcecie sakiewki to polecam podzielić ciasto na większe części niż ja to zrobiłam:)
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki razem, by smaki się przegryzły.
Potem, kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, cebulę oraz pomidory w kostkę, pieczarki w plastry, a ser żółty trzemy na tarku.
Następnie podsmażamy kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka, potem cebulkę i na końcu pieczarki.
Nastawiamy piekarnik na około 180 stopni.
Ciasto francuskie smarujemy najpierw sosem, a potem wykładamy nasze składniki.
Zamykamy nasze "sakiewki" łącząc naprzeciwległe kąty ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
W trakcie pieczenia po około 15 minutach, wyciągamy z piekarnika jeśli nasze sakiewki zrobił się juz gniazdkami to posypujemy serem żółtym. Pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do mocniejszego zarumienienia się ciasta francuskiego.
Smacznego !
Etykiety: ciasto francuskie, proste smaczne i szybkie!, przekąska
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna