Jak gotować jajka ?
Pisząc post o jajkach w majonezie, wpadłam na pomysł, żeby właśnie podzielić się z Wami trickami apropos gotowania jajek i przygotowywania ich. Kilka rzeczy, które zdecydowanie mogą ułatwić życie :)
Po pierwsze:
Jajka dajemy do zimnej wody i dopiero odpalamy gaz. Nigdy nie wrzucamy jajek do gorącej wody !
Czas gotowania:
Na miękko - około 4-5minut (zależy czy chcemy takie bardzo lejące czy pół na pół)
Na twardo - około 7-8 minut, a do jajek np. w majonezie (klik) nawet 10 minut, po dłuższej obróbce termicznej jajka zaczną brzydko zielenieć.
Co zrobić by jajka nie popękały?
Jeśli chcemy, żeby jaja nam nie popękały i nie wypłynęły powinny mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej. Jeśli włożymy je bezpośrednio z lodówki to jest duże prawdopodobieństwo, że popękają.
Ja łatwo obrać jajka ?
Podczas gotowania najlepiej nasypać łyżkę soli nawet dwie. Ja sobie nie oszczędzam i faktycznie działa.
POWODZENIA !
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna