Karkówka w słodkim sosie
Niedziela zazwyczaj kojarzy się z domem,
z odpoczynkiem, modlitwą oraz rodziną.
Stąd też dzielę się z Wami przepisem na karkówkę, którą możecie przygotować jako obiad dla całej rodziny. Uwierzcie mi, jest strzałem w dziesiątkę.
Wychodzi miękka i soczysta, a sos dodaje niesamowitego słodkiego smaku. A sam z aromat bardzo przyciąga głodomorków.
Składniki :
Mięso:
1,5 kg karkówki
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
sól pieprz
Sos:
1 rozgnieciony ząbek czosnku
3/4 szklanki pikantnego ketchupu
2 łyżki octu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki musztardy
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
I dzień
Karkówkę bez kości kroimy w plastry (ok 1,5 cm), nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy do następnego dnia w lodówce.
II dzień
Włączamy piekarnik, nagrzewamy go do 200℃.
Cebule kroimy w krążki i delikatnie zarumieniamy. Każdy plaster karkówki obsmażamy i przekładamy do brytfanny, dodajemy cebulę. Wykonujemy sos, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny.
W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia. Czyli - 3 h wcześniej zamarynować mięso, a potem przygotować resztę.
Smacznego !
Dajcie znać jak wyszła Wasza karkówka, a może znacie lepszy przepis na to mięso ? Napiszcie w komentarzach !
Etykiety: dania obiadowe
Komentarze (2):
Nie gotuję często bo zazwyczaj żona to czyni. Spróbowałem wykonać 1 kg karkówki w zaprezentowany sposób i ... znikł z talerzy szybciej niż lód latem w rękach dziecka.
Wyszedł bardzo smaczna i delikatna.
Bardzo dziękuję za miły komentarz ! Mam nadzieję, że przepis został zapisany i wykorzystany będzie jeszcze nie raz !:)
Pozdrawiam,
Justyna
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna