Rogaliki z prażonymi jabłkami
Ostatnia wycieczka na
jakiej byłam z moim Grzechem, to jednodniowy wypad na Polanę Chochołowską. Od razu zaznaczę !
BARDZO LUBIMY ŚCIEŻKI, A NIE LEŻEĆ W ŁĄKACH PEŁNYCH KROKUSÓW. Po tym roku stwierdziliśmy, że to był nasz drugi
i ostatni raz kiedy tam byliśmy. Może kiedyś jeszcze wrócimy, ale na pewno nie
w najbliższym czasie. Za dużo ludzi i tego całego cyrku, jaki tam ma zawsze
miejsce.
Wracając do tematu,
chciałam trochę przyoszczędzić na wyjeździe i być takim małym „DŻEMOJADEM”.
Stąd też powstał pomysł, aby zrobić szybkie mini rogaliki z prażonymi jabłkami.
Przepis oczywiście jak zawsze szybki i banalny.
Składniki :
1 opakowanie ciasta
francuskiego
2 duże jabłka
2-3 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka wody
1 jajko
Wykonanie :
Piekarnik nastawiamy na
około 200 stopni.
Jabłka obieramy ze
skórki, kroimy na małą kostkę. Wrzucamy na patelnię. Dodajemy do nich cukier
oraz cynamon, a następnie podlewamy całość wodą. Podgotowujemy je co jakiś czas
mieszając, aż jabłka zmiękną.
W międzyczasie rozkładamy
ciasto francuskie i dzielimy je na trójkąty.
Ściągamy jabłka z
ognia, wykładamy je po łyżeczce na podstawę naszego trójkąta i zawijamy je do
środka. Końce lepimy ze sobą.
Powstałe rogaliki
wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez około
200 stopni do mocnego zarumienienia się naszych rogalików.
Równie dobrze smakują w
ten sam dzień jak i następny.
Smacznego !
Etykiety: ciasto francuskie, cukrowe propozycje, proste smaczne i szybkie!
Komentarze (1):
Tak dobrych rogalików nie zrobiłam jeszcze nigdy przedtem!
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna