Rosół drobiowy

Składniki :
3l wody
Włoszczyzna:
2 marchewki średniej wielkości
2 duże korzenie pietruszki
3 grube plastry selera
1/2 zielonej części pora
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
liść lubczyku
Mięso:
1 ćwiartka z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
Przyprawy:
sól
pieprz
ziele angielskie - 4-5 kulek
liść laurowy - 2-3 duże liście
Mięso porządnie myjemy. Szorujemy i obieramy warzywa. Marchew i pietruszkę kroimy w większe słupki. Do dużego garnka wlewamy wodę. Marchewkę, pietruszkę, seler, por układamy na spodzie garnka i przykrywamy mięsem. Gotujemy na maluteńkim ogniu, by tylko "durkało". W trakcie gotowania zbieramy szumowiny. Rosół powinien gotować się około 2,5 do 3 godzin. Po około 1,5 h dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie oraz liść lubczyku. (Ja rosół zawsze doprawiam dopiero, gdy zacznie się unosić zapach gotowanej włoszczyzny, wtedy też solę i pieprzę do smaku) Cebulę kroimy na pół, następnie obie podpiekamy na palniku i gdy będzie zdecydowanie ciemniejsza to wrzucamy ją do garnka.
Pod koniec gotowania, próbujemy jeszcze raz, doprawiamy w razie potrzeby.
Smacznego!
Etykiety: dania obiadowe
Komentarze (1):
Świetny przepis. U mnie w kuchni kostek nie ma odkąd odkryłam bulion w butelce Krakusa. Jest w dwóch smakach: drobiowy i warzywny. Używam go do sosów czy do rissotto. Naprawę nadaje świetny smak potrawą a przy tym w składzie nie ma konserwantów i innych szkodliwych rzeczy.
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna