Delikatna zupa krem z dyni
Składniki:
60 dag obranej i bez włókien dyni
1 marchew
1 pietruszka
łyżeczka tartego imbiru
por (garść)
śmietana
1.5 szklanki bulionu
sól, pieprz, opcjonalnie sos sojowy
Wykonanie:
Pora pokroić w plasterki – potrzebujemy około garści, dynię
kroimy w małą kostkę, marchew i pietruszkę też w plasterki. Imbir ścieramy na tarce
na małym oczku.
Pora podsmażamy na oleju, jak zmięknie dodajemy dynię. Smażymy, aż dynia lekko zmięknie, dodajemy
marchew, pietruszkę i imbir. Smażymy jeszcze chwilę. Bulion w tym czasie
podgotowujemy w osobnym garnku, wrzucamy warzywa i gotujemy je do
miękkości. Na końcu blendujemy naszą
zupę na krem. Doprawiamy według uznania, można pokropić odrobiną sosu sojowego. Podajemy ze śmietanowym kleksem.
Smacznego !
Komentarze (4):
Bardzo łatwy, fajny przepis. Nie miałam tylko bulionu, skorzystałam więc z gotowego bulionu od Krakusa i wyszło bardzo smacznie i szybko. Polecam przepis.
Ja zawsze sobie mrożę jak robię rosół, mam zapasy ;)
Jak zawsze o tej jesiennej porze roku nachodzi mnie smak na zupę z dyni. Zanim znalazłam przepis Justyny nie raz już miałam sie zabrać za wygooglowanie jakiegoś przepisu z internetu, No ale teraz już mam przepis który muszę wypróbować. Następny krok to zakup dyni :D
Aniu, jak bedziesz w Polsce to dam Ci słoiczek z musem z dyni ! Tylko się przypomij ;)
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna