Faszerowane łódeczki z cukinii
Sezon na cukinię trwa. Ceny cukinii spadły i można z nią szaleć teraz do woli.
Lubię używać cukinię w swojej kuchni. Leczo kochamy, makarony z cukinią także. Nie dawno wypróbowałam faszerowane łódeczki z cukinii.
Robiłam je pierwszy raz i do tego troszkę "na oko", ale wyszły i były pyszne !
Składniki na 2 osoby
2 średnie cukinie
25 dag mięsa mielonego- u mnie wieprzowe
1 duży pomidor
1 średnia papryka
1/2 cebuli
20 dag sera żółtego
sól
pieprz
olej
przyprawy - u mnie przyprawa z kurdybanku własnej roboty, majeranek, papryka słodka mielona
Wykonanie:
Przygotowujemy warzywa:
Cukinię dzielimy na połówki, wzdłuż niej.
Miąższ wydrążamy łyżką, tak by powstały łódeczki o troszkę grubszym spodzie. Następnie solimy. Miąższ odstawiamy do miski, nie wyrzucamy !
Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy od góry do dołu, umieszczamy w miseczce i sparzamy wrzątkiem, by zdjąć z nich skórkę. Potem kroimy je w kosteczkę.
Paprykę, miąższ z cukinii oraz cebulkę także kroimy w kostkę.
Nastawiamy piekarnik na około 190-200 stopni, a następnie przygotowujemy patelnię, olej i zabieramy się za robienie farszu:
Na rozgrzaną patelnię dodajemy cebulkę, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, potem kolejno paprykę, pomidory i miąższ z cukinii. Gdy papryka i cukinia zmiękną,a mięso będzie odpowiednio usmażone, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawami. U mnie kurdybanek suszony, papryka słodka mielona oraz majeranek. O kurdybanku przygotuję wpis kiedy indziej :) to na prawdę ciekawe i aromatyczne ziele !
Wstawiamy nasze łódeczki do piekarnika.
Trzemy ser żółty na tarce. Posypujemy nim łódeczki dopiero 10 min przed wyciągnięciem z pieca- po około 30-40 min pieczenia może nawet trochę dłużej, czyli po prostu jak cukinie będą miękkie.
Życzę Wam smacznego !
Etykiety: dania obiadowe, domowy fast food, proste smaczne i szybkie!, zdrowie
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna