Wielkanocne Babki Cytrynowe
 Święta, święta i po
świętach - jak to mówią. Jest też czas na wrzucenie posta i nadrobienie sporych
zaległości...
Święta, święta i po
świętach - jak to mówią. Jest też czas na wrzucenie posta i nadrobienie sporych
zaległości...
Na naszym Wielkanocnym
stole standardowo gościły babki cytrynowe oraz pierwszy raz w naszym domu swoje
miejsce znalazły także MAZURKI ! Za niedługo dodam przepis :)
Babka cytrynowa, oczywiście
z przepisów mojej mamy- wiadomo- od kogoś swoją wiedzę muszę posiadać.  
A TA BABKA TO...  delikatne słodkie ciasto, z mocnym cytrynowym
aromatem, ALE ! Nie kwaśne. Zapach jest na prawdę zniewalający. 
Przepis można wykorzystać  w innym czasie, niż tylko na święta.  A zamiast formy na babkę można
wykorzystać formę keksówki. Też będzie ok. 
Składniki: 
4 jajka
35 dag mąki  = 2,5 szklanki 
40 dag cukru
pudru = 2 niepełne szklanki + pół szklanki na lukier  
1 kostka margaryny/
masła
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 cytryna 
opcjonalnie 1
tabliczka gorzkiej czekolady +1 łyżeczka wiórków kokosowych
2 łyżki bułki
tartej
Wykonanie : 
Piekarnik nastawiamy na
180 stopni na górę dół bez termoobiegu. Na samym początku polecam sparzyć cytrynę
i zetrzeć skórkę na tarce, a z cytryny maksymalnie odcisnąć sok.  
Następnie oddzielamy do
osobnych misek żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną
margarynę* (należy zostawić sobie około łyżki margaryny na wysmarowanie formy)
oraz cukier puder. Ubijamy wszystko razem na jednolitą jasną masę.
Dodajemy startą skórkę
oraz połowę uzyskanego soku z cytryny. (druga połowa będzie na lukier). Do miski
dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie ubijamy. Następnie ściągamy trzepaczki,
myjemy by nie było na nich ani grama masy.  
W drugiej misce ubijamy
białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy składniki, czyli do ciężkiej
masy dodajemy białka ponownie mieszamy mikserem do połączenia składników. 
Formę do babki
nacieramy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy
przekładamy nasze ciasto. Pieczemy około godziny do suchego patyczka. 
Lukier** : 
W osobnej miseczce
łączymy pozostały sok z cytryny oraz pół szklanki cukru pudru.  Energicznie mieszamy by nie powstały grudki.
Gdy masa będzie za rzadka to dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. 
Powstałym lukrem
polewamy schłodzone ciasto. 
Smacznego !
* Zamiast margaryny
możemy dodać miękkie masło. 
** Zamiast lukru możemy
babkę oblać roztopioną gorzką czekoladą, a następnie posypać wiórkami
kokosowymi. 
Etykiety: cukrowe propozycje, proste smaczne i szybkie!



Komentarze (2):
Jestem pewna, że pachniały oszałamiająco :)
Oj tak :)
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna