29.10.2017

Słodka kukurydziana zupa krem

Zup ciąg dalszy. Dzisiaj przestawiam Wam krem kukurydziany. Lubię kremy, bo są łatwe do zrobienia. Dodatkowo można przemycić w niej dużo warzyw  i opróżniam przy tym lodówkę. Nie lubię wyrzucać jedzenia do kosza, według mnie jest to marnotrawstwo. Zupka kukurydziana jest trochę praco i czasochłonna, ale jej smak wynagrodził mi ten czas ;)





Składniki : 

2 puszki kukurydzy
łyżeczka tartego imbiru
2-3 łyżki masła
1 marchew
1 pietruszka
2 grubsze plastry selera
2 średnie ziemniaki
około 2 l wody
1/2 cebuli
jogurt naturalny/ śmietana
sól pieprz majeranek, sos sojowy
3-4 kulki ziela angielskiego
liść laurowy

Wykonanie:

Ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Zalałam wodą i podgotowałam do miękkości warzyw, razem z zielem angielskim oraz liściem laurowym. Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam, dodałam do reszty gotujących się warzyw. Kukurydzę odcedziłam ,wodę z niej wlałam do garnka z warzywami. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam delikatnie kukurydzę,  Wsypałam do zupy. Następnie na tej samej patelni podsmażyłam starty imbir i tez wylądował w garnku. Podgotowałam  wszystko razem około 15 minut. Przed zblendowaniem zupy wyłowiłam z niej ziele oraz liść laurowy. Po blendowaniu doprawiłam ją solą, pieprzem, majerankiem oraz sosem sojowym.
Podawałam ją z kromkami z kajzerki oraz kleksem jogurtowym.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Jest słodka, ale jogurt naturalny dodaje pysznej kwasoty :)

Uwaga ! Zamiast samej wody można użyć pół na pół z bulionem.

Powodzenia i smacznego !



Etykiety: , , , ,

Komentarze (1):

29 października 2017 10:02 , Blogger Zuza pisze...

kukurydza i majeranek - uwielbiam to połączenie!

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna