19.04.2017

Rogaliki z prażonymi jabłkami



Ostatnia wycieczka na jakiej byłam z moim Grzechem, to jednodniowy wypad na Polanę Chochołowską. Od razu zaznaczę ! BARDZO LUBIMY ŚCIEŻKI, A NIE LEŻEĆ W ŁĄKACH PEŁNYCH KROKUSÓW. Po tym roku stwierdziliśmy, że to był nasz drugi i ostatni raz kiedy tam byliśmy. Może kiedyś jeszcze wrócimy, ale na pewno nie w najbliższym czasie. Za dużo ludzi i tego całego cyrku, jaki tam ma zawsze miejsce. 

Wracając do tematu, chciałam trochę przyoszczędzić na wyjeździe i być takim małym „DŻEMOJADEM”. Stąd też powstał pomysł, aby zrobić szybkie mini rogaliki z prażonymi jabłkami. Przepis oczywiście jak zawsze szybki i banalny.




Składniki :

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 duże jabłka
2-3 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka wody
1 jajko

Wykonanie :

Piekarnik nastawiamy na około 200 stopni.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małą kostkę. Wrzucamy na patelnię. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon, a następnie podlewamy całość wodą. Podgotowujemy je co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną. 




W międzyczasie rozkładamy ciasto francuskie i dzielimy je na trójkąty.
Ściągamy jabłka z ognia, wykładamy je po łyżeczce na podstawę naszego trójkąta i zawijamy je do środka. Końce lepimy ze sobą.  

Powstałe rogaliki wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.  Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez około 200 stopni do mocnego zarumienienia się naszych rogalików.
Równie dobrze smakują w ten sam dzień jak i następny.
Smacznego !






Etykiety: , ,

Komentarze (1):

7 października 2020 13:48 , Anonymous Macfo pisze...

Tak dobrych rogalików nie zrobiłam jeszcze nigdy przedtem!

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna