14.03.2017

Sałatka prawie CEZAR

Sałatka ta należy do tych z moich ulubionych. Idealna na obiad, czy na kolację :) Wyrazisty smak sosu podkreśla całość zdecydowanie !
Tym razem przygotowałam dla nas sałatkę PRAWIE Cezar.

Przyznam szczerze, że nie jest to oryginalny przepis. Według Wikipedii KLIK sałatka ma oryginalnie inne dodatki, no ale uważam, że z moimi składnikami można ją nazwać PRAWIE sałatką Cezar :)

Oczywiście staram się jak zawsze by w mojej kuchni było jak najmniej konserwantów. 
Pamiętam jak będąc na studiach kupowałam rzeczy najtańsze nie patrząc na skład. Sytuacja materialna w tamtych chwilach była tragiczna.
Mój brat się ze mnie śmiał, że będę się świecić kiedyś przez to co jem. Teraz ? Wyszło mi to trochę bokiem, stąd bardziej dbam o to co trafia na mój talerz i przede wszystkim CZYTAM SKŁAD !



Składniki: 2 osoby

Sałata lodowa klika liści
1-2 szt pomidorów (wg uznania) (koktajlowe też mogą być, ja ratuje się tym co mam w lodówce)
Ser -Parmezan lub Grana Padano - według mnie obydwa są idealnie wyraziste do tej sałatki
1 średni filet z kurczaka
2 kromki chleba
przyprawa do kurczaka - u mnie bez konserwantów - PRYMAT
olej (u mnie kokosowy)

Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu - u mnie bez konserwantów - KIELECKI
1 łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
sól pieprz, opcjonalnie cząber - ja dodałam na próbę

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, dajemy do miski i mieszamy razem z przyprawą do kurczaka.Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy. Kromki chleba również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni albo suchej i nasze grzanki posypujemy solą, albo smażymy na łyżeczce masła.

Sałatę myjemy, osuszamy (ja mam Wirówkę z IKEI jakie to świetne urządzonko - zdecydowanie polecam !)  i rwiemy na mniejsze części. Rwiemy! Bo tak jak Pani Magda Gessler mówiła, sałata z nożem się nie lubi.

Pomidora kroimy w kostkę,a ser trzemy na tarce, tak żeby było po około 2 łyżki sera na osobę.

Sałatę układamy na talerzu, na to wykładamy pomidora, potem kurczaka i nasze grzanki, wszystko posypujemy serem.

Robimy sos:

Składniki łączymy razem, czosnek przeciskamy przez praskę, doprawiamy. Jeśli będzie za gęsty to można dodać jeszcze troszkę jogurtu.

Sosem polewamy całość.

Życzę smacznego !




Etykiety: , ,

Komentarze (4):

15 marca 2017 12:32 , Blogger Unknown pisze...

Ale mi zrobilas smaka! :P

 
15 marca 2017 12:54 , Blogger Justyna pisze...

I o to chodziło !

 
15 marca 2017 14:02 , Blogger Unknown pisze...

Majonez kielecki - najlepszy! :D

 
15 marca 2017 14:34 , Blogger Justyna pisze...

ZDECYDOWANIE :D

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna